روزهای زوج از ساعت 16 تا 20
خیابان ولیعصر، بالاتر از سه راه عباس آباد، نبش کوچه نادر، ساختمان پزشکان 2109

اسپلینت بینی | انواع آتل بینی + عکس

حتما تا کنون افرادی که به تازگی بینی خود را عمل کرده اند را مشاهده کرده اید که در روز های ابتدایی بعد از جراحی زیبایی بینی در تهران بر روی بینی آن ها اسپلینت وجود دارد. اما به نظر شما وجود اسپلینت بینی بر روی این عضو کوچک به چه دلیل است و تا چه مدت باید بر روی بینی قرار بگیرد؟ آیا بین گچ بینی و اسپلینت تفاوتی وجود دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با نکات مراقبتی آن توصیه می کنیم این مقاله از سایت دکتر ابراهیم رزم پا بهترین جراح بینی تهران را مطالعه فرمایید.

 

اسپلینت بینی

 

به چه دلیل از اسپلینت بینی استفاده می شود؟

انتخاب اینکه اسپلینت در داخل بینی یا خارج از آن قرار داده شود به نوع عمل جراحی و تشخیص بهترین جراح بینی تهران بستگی دارد. در واقع نوع عمل زیبایی بینی می تواند هدف استفاده از اسپلینت را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از عمل های که در آن ها از نوع داخلی و خارجی استفاده می شود ، عبارت اند از:

  • رینوپلاستی

عمل زیبایی بینی که با هدف تغییر شکل بینی و کمک به بهبود تنفس انجام می شود یکی از رایج ترین عمل های زیبایی صورت می باشد که پزشکان و متخصصان بینی بعد از تکمیل فرایند جراحی بر روی قسمت خارجی بینی یک اسپلینت قرار می دهد تا با این کار بافت ناحیه تحت درمان پایدار شود. تحقیقات صورت گرفته حاکی بر آن هستند که استفاده از نوع خارجی اسپلینت ها در تمامی موارد مورد نیاز و حیاتی نمی باشد و در برخی از موارد نیز می توان با استفاده از چسب و استری استریپ ها از بینی به اندازه کافی محافظت کرد.

  • سپتوپلاستی

یکی دیگر از عمل های جراحی که نیاز به استفاده از اسپلینت بینی دارد جراحی انحراف تیغه میانی بینی می باشد. همانطور که می دانید در این پروسه سپتوم دیواره جدا کننده استخوان ، غضروف و سوراخ های به دو قسمت مساوی دچار انحراف شده است ، صاف می شود و به این ترتیب تنفس فرد بهبود پیدا می کند. بعد از انجام این عمل جراحی ، حفره های بینی با استفاده از گاز استریل ، تامپون یا پنبه پر می شوند و در داخل هر دو سوارخ دماغ اسپلینت قرار داده می شود. اسپلنیت داخلی به قرار گرفتن سپتوم در موقعیت درست کمک می کند و باعث می شود خونریزی تحت کنترل درآید.

  • جراحی شکستگی بینی

عمل بینی شکسته فرایند دیگری است که برای ثابت نگه داشتن بینی در فرم درست خود نیاز به قرار دادن اسپلنیت بینی دارد. در این فرایند اسپلنیت قرار داده شده می تواند بینی را در محل درست ثابت نگه دارد تا استخوان ها به درستی و در مکانی درست جوش بخورد. گاهی اوقات استخوان شکسته بینی را می توان به صورت دستی در موقعیت درست خود قرار داد اما در برخی از موارد ، نیاز است تا عمل جراحی برای شکل دهی بینی آسیب دیده استفاده شود.

انواع اسپلینت بینی

اسپلینت خارجی

استفاده از اسپلینت های خارجی بعد از انجام عمل جراحی بسیار متداول می باشد. این نوع اسپلینت دارای عملکرد های مختلفی است که از میان آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حفظ ساختار جدید بینی :

بعد از انجام رینوپلاستی ، اسپلینت برای حفظ تغییرات و شکل خلق شده در بینی مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که می دانید طی فرایند عمل جراحی ، استخوان های بینی برای شکل دهی شکسته می شوند و غضروف ها دستگاری می گردند. برای اینکه این تغییرات به ثبات برسند و استخوان در موقعیت جدید خود قرار بگیرید ، جراح از اسپلینت استفاده می کند. حفظ فرم بینی و استخوان های پایه به شکلی پایدار در طول دوران ریکاوری برای به دست آوردن نتایجی مطلوب و ایده آل بسیار اهمیت دارد.

  • مراقبت از دماغ در برابر آسیب های احتمالی :

یکی دیگر از کاربرد های اسپلینت محافظت از ساختار جدید و ضعیف بینی می باشد. اسپلینت بینی می تواند از دماغ در برابر وارد شدن آسیب های احتمالی مانند ضربه و همچنین بروز عفونت محافظت کند. بیمار باید در طول روند ریکاوری ، تنها فعالیت های سبک و بدون تحرک  را انجام دهد تا مشکل جدی برای خود به وجود نیاورد.

  • کاهش تورم :

ورم کردن بینی بعد از انجام جراحی زیبایی دماغ یکی از رایج ترین عوارض جانبی این فرایند می باشد که می تواند باعث ناراحتی افراد شود. استفاده از چسب و اسپلینت بینی ، موجب فشرده شدن پوست شده و تورم را کاهش می دهد. در واقع اسپلینت پوست بینی شما را تحریک می کند تا مستقیما بر روی غضروف تاثیر بگذارد و نتیجه دقیق تری را خلق کند. زمانی که پوست بینی بعد از عمل زیبایی بینی متورم می شود ، فضایی بین پوست و غضروف ایجاد می شود که ممکن است در آن ناحیه هماتوم یا اسکار به وجود آید. در حالت عادی ، تمامی افراد تمایل دارند تا تورم کاهش پیدا کند و پوست به صورت صاف بر روی غضروف بینی بهبود یابد. در صورتی که هماتوم یا اسکار به وجود آید بر روی پوست ناهمواری های ایجاد می شود که می تواند باعث نامطلوب بودن نتایج جراحی شود.

عکس اسپلیینت خارجی بینی

عکس اسپلیینت خارجی بینی

 

اسپلینت داخلی

اسپلنیت بینی از نوع داخلی در اغلب موارد تنها برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که تحت عمل جراحی سپتورینوپلاستی یا عمل انحراف بینی و زیبایی به طور همزمان قرار گرفته اند. اسپلینت داخلی مزایایی بسیار زیادی دارد که از میان آن ها به اختصار به موارد زیر اشاره کرده ایم:

  • محافظت از سپتوم : اسپلینت داخلی یک اسپلینت بینی سلیکونی نرم است که می تواند از قرار گرفتن سپتوم در موقعیت درست خود محافظت کند.
  • کاهش خونریزی: با قرار گرفتن اسپلینت در داخل بینی پوست و غشای مخاطی فشرده می شود که این کار مانع از خونریزی و به وجود آمدن هماتوم خواهد شد.
  • تجریک بافت پوست برای بهبود سریع تر بر اساس چارچوب غضروف ها : بعد از انجام رینوپلاستی ، اسپلینت های داخلی برای اینکه پوشش داخلی بینی به درستی صورت پذیرد از این محصول استفاده می شود.

عکس اسپلیینت داخلی بینی

عکس اسپلیینت داخلی بینی

 

سوالات متداول 

  • اگر اسپلینت بینی شل شود چه کار باید کرد؟

شل شدن اسپلنیت بسیار نادر است و خیلی کم پیش می آید که اسپلنیت در دوره ریکاوری شل شود. اما اگر چنین وضعیتی برایتان رخ داد بهتر است سریعا با پزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان اتفاقات رخ داده بگذارید. معمولا پزشک پس از اطلاع یافتن به شما توصیه می کند در روز هفتم بعد از عمل بینی که قرار است اسپلینت و گچ برداشته شود ، دوش بگیرید ، اجازه دهید آب به آرامی بر روی بینی شما بریزد و باعث شل شدن گچ روی بینی و اسپلینت شود. این کار باعث می شود تا اسپلینت راحت تر از روی بینی برداشته شود.

  • آیا برداشتن اسپلینت درد دارد؟

زمانی که حرف از قرار دادن یک جسم خارجی درون بینی می شود اولین سوالی که در ذهن افراد به وجود می آید این است که آیا در زمان برداشتن اسپلینت بینی دردی را احساس خواهیم کرد یا خیر در صورت احساس میزان درد چقدر است؟ بسیاری از بیماران ترکیبی از ترس و هیجان را در زمان مراجعه به مطب برای برداشتن اسپلینت تجربه می کنند. پزشک برای اینکه افراد درد کمتری را احساس کنند توصیه می کند شب قبل از زمان موعود به حمام بروید و اجازه دهید تا اسپلینت و گچ دماغ خیس و شل شوند. با اینکار در مطب اسپلینت به ارامی و راحتی برداشته می شود. البته لازم به ذکر است که برخی از بیماران در حین انجام این پروسه فشار بسیار کمی را احساس می کنند که این درد به دلیل خارج کردن اسپلینت بوده و تنها برای یک لحظه رخ می دهد که پس از مشاهده بینی خود برای اولین بار آن را به سرعت فراموش خواهید کرد.

  • آیا اسپلینت واقعا تاثیر دارد؟

اگر  هماتوم پیشرفت کند یا در فضای ایجاد شده بعد از عمل بینی بافت اسکار تشکیل یابد ، بینی دچار اختلال می شود. اسپلینت زمانی که بر روی بینی قرار داده می شود از وارد شدن هر نوع آسیب از قبیل هماتوم ، ضربه و اسکار جلوگیری می کند و استخوان ها را در موقعیت جدید خود حفظ می کنند. ثابت نگه داشته شدن بینی تا زمان اتصال استخوان ها و بافت بینی به فرم گیری بهتر بینی کمک می کند.

  • با وجود یک جسم خارجی در بینی می توان به راحتی نفس کشید؟

یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که در این زمینه مطرح می باشد در رابطه با تنفس فرد بعد از قرار دادن اسپلینت می باشد. اسپلینت بینی نوع داخلی یک ابزار موقتی برای مراقبت از دماغ تا زمان بهبودی کامل می باشد. در طول این دوران ممکن است به دلیل وجود اسپلینت تنفس شما کمی دچار اختلال شود که بعد از برداشته شدن آن به حالت نرمال و معمولی باز می گردد. به عبارتی دیگر اختلالات تنفسی ناشی از وجود اسپلینت دائمی نبوده و نیاز به نگرانی خاصی ندارد چرا که بعد از اتمام فرایند درمان توسط پزشک از داخل بینی بیرون آورده می شود.

بعد از گذاشتن اسپلینت بینی چه انتظاری می توان داشت؟

آتل خارجی بینی به مدت یک تا دو هفته روی بینی باقی خواهد ماند. اما بعد از انجام عمل بینی منحرف ، می توانید انتظار داشته باشید که اسپلینت داخلی بینی چیزی در حدود چند روز تا یک هفته داخل این عضو باقی بماند. زمانی که پزشک از این ابزار استفاده کند ، باید یک سری نکات را برای مراقبت از آن به یاد داشته باشید. برای مثال :

  • ممکن است امکان تعویض پانسمان روی اسپلینت وجود داشته باشد. حتما نحوه انجام آن را از پزشک خود یاد بگیرید.
  • در روزهای اول به هیچ عنوان محل جراحی و آتل خارجی را خیس نکنید.
  • اگر در 48 ساعت اول عطسه کردید و اسپلینت شل شد و بیرون افتاد ، سریعا با جراح خود تماس گرفته و یا به مطب ایشان مراجعه کنید. اما در صورتی که این اتفاق بعد از 48 ساعت رخ داد ، نیازی به نگرانی نیست و معمولا نباید اقدام خاصی را به انجام رسانید.
  • اگر بعد از عمل با خونریزی زیاد و یا تب مواجه شدید ، حتما در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.
  • اگر از اسپلینت داخلی استفاده شده بود ، با کمک اسپری سالین از جمع شدن مخاط در اطراف آن جلوگیری کنید. برخی از اسپلینت های داخلی حفره هایی دارند که تنفس را راحت می کند ، اما باز هم تجمع مخاط در ورودی آن ها می تواند نفس کشیدن را سخت کند.
  • امکان دارد در صورت استفاده از نوع داخلی اسپلینت بینی ، کمی احساس ناراحتی داشته و بینی پهن تر به نظر برسد. اما جای نگرانی نیست زیرا این مسئله موقتی است و بعد از بیرون آوردن اسپلینت برطرف می شود.

سخن آخر

اسپلینت یا آتل بینی ، چه داخلی باشد و چه خارجی برای استحکام بخشیدن به این عضو و جلوگیری از ضربه دیدن آن استفاده می شود. در برخی موارد هم اصلا نیازی به استفاده از آن ها نخواهد بود ؛ این مسئله به تشخیص پزشک شما بستگی خواهد داشت. توجه داشته باشید با اینکه ممکن است با این ابزار احساس ناراحتی کنید ، اما استفاده از آن کمک می کند به نتیجه بهتری دست پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *