خروپف یکی از شایع ترین مشکلات تنفسی در زمان استراحت و خواب می باشد که می تواند بر روی کیفیت خواب خود فرد یا دیگر اعضای خانواده تاثیر منفی بگذارد. اما آیا به نظر شما این مشکل درمان دارد؟ آیا لازم است برای درمان این عارضه به دکتر مراجعه کنید. برای دریافت پاسخ توصیه می کنیم این مقاله از سایت دکتر رزم پا بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در تهران را با دقت مطالعه فرمایید. کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با یک مشکل می تواند به درمان بیماری کمک بسیار زیادی کند.
خروپف چیست؟
ممکن است برای شما این سوال به وجود آید که اصلا خروپف چیست و به چه دلیلی رخ می دهد. حتما تا کنون افرادی را دیده اید که در خواب تنفس پر سر و صدایی دارند و این مسئله شما را آزار داده است. برخی از افراد در زمانی که این اشخاص در خواب هستند و داری تنفس پر سر و صدا می باشند ، آن ها را از خواب بیدار می کنند یا با تکان دادن بالشت آن ها سعی در درست کردن نحوه تنفس آن ها می کنند. با وجود اینکه این فرایند درست است اما نتایجی موقت دارد و گاها با درست کردن بالشت در زیر سر فرد ، خروپف فرد قطع نمی شود بلکه تشدید پیدا می کند. این حالت وضعیتی است که می تواند برای هر شخصی به وجود آید اما اکثرا در آقایان و افرادی که دارای اضافه وزن هستند مشاهده می شود. تنفس پر سر و صدا در زمان خواب با بالا رفتن سن نیز تشدید پیدا می کند.
اگر این مشکل هر چند وقت یک بار اتفاق بیافتد ، معمولا مشکلی جدی نمی باشد. در این حالت تنها برای افرادی که نزدیک این شخص هستند مشکل به وجود می آید. اما اگر مدت زمان این نوع تنفس طولانی مدت باشد و به مکرر رخ دهد ، نه تنها افراد نزدیک شخص اذیت می شوند ، بلکه از کیفیت خواب خود بیمار نیز کاسته می شود.
خروپف می تواند نشانه وجود بیماری های شدید و خطرناکی مانند آپنه انسدادی خواب باشد که در آن تنفس فرد برای مدت زمان کوتاهی قطع می شود. در صورت خواب آلودگی بیش از حد در طول روز ، تنفس های صدا دار پیوسته و قطع شدن تنفس در زمان خواب فرد بیمار باید سریعا به یک پزشک مجرب ، متبحر و متخصص در زمینه درمان خروپف مراجعه نمایید. با مراجعه به موقع به دکتر بیمار می تواند خواب خوش و راحتی را برای خود و عزیزانش تامین نماید.
علت بروز خروپف
دکتر رزم پا یکی از بهترین جراحان بینی در تهران در پنجمین کنگره بین المللی انجمن راینولوژی ایران مطرح کردند که مردان حدودا 50 درصد بیشتر از زنان دچار تنفس پر صدا در زمان خواب می شوند. کاهش وزن ، به پهلو خوابیدن ، تغییر نحوه خوابیدن ، عدم مصرف الکل ، خوردن غذاهای چرب و دارو های آرام بخش از جمله عواملی می باشد که می تواند در کاهش خرخر ها تاثیر مثبتی داشته باشد. در نهایت آخرین راه برای درمان برخی از بیماران انجام عمل جراحی می باشد.
ایشان با اشاره به اینکه برخی از افراد در جامعه در گروه چاق و کوتاه قد هستند و بیشتر در معرض دچار شدن به خروپف هستند گفت : برای جلوگیری از این مشکل باید کاهش وزن جدی رفته شود. همچنین ایشان با توجه به ضرورت ریشه یابی بروز اختلال خواب ، افزودند که بی خوابی یکی از رایج ترین و مهم ترین دلایل بروز این عارضه است که متاسفانه در اکثر اوقات درمان های مناسبی برای آن به کار برده نمی شود. با مشخص شدن زمینه بی خوابی و درمان آن مانند تغییر رژیم غذاایی و سبک زندگی می توانید اختلال های خواب را علل الخصوص خروپف را درمان کنید. از دیگر دلایل ایجاد خر و پف می تواند به موراد زیر اشاره نمود:
بسته شدن راه های هوای بینی :
برخی از افراد به دلیل داشتن حساسیت تنها در طول زمانی که دچار حسایت یا عفونت های سینوسی شده اند دچار اختلال خواب می شوند. از دیگر عواملی که موجب بسته شدن راه تنفس می شود می توان به انحراف تیغه بینی یا پولیپ بینی نیز اشاره کرد. با درمان این مشکلات می توانید خروپف را به راحتی درمان کنید.
ضعف عضله های گلو و زبان :
در صورتی که عضلات گلو و زبان شما بیش از حد شل شوند و درچار ضعف گردند می توانند راه عبور هوا را مسدود سازند و موجب قطع تنفس شما در خواب یا ابتلا به بیماری آپنه در خواب شود.
بافت حجیم گلو :
این دلیل نیز به اضافه وزن باز می گردد ، اضافه وزن علاوه بر این که بر سلامت شما تاثیر می گذارد می تواند باعث شود شما خوبی خوش و راحت نداشته باشید. برخی از کودکان نیز دارای لوزه و آدنوئید های بزرگی هستند که می تواند باعث ایجاد خروپف شود.
استفاده از الکل و دارو های آرام بخش:
از دیگر علل به وجود آمدن خر و پف می توان به استفادهه مکرر از نوشیدنی های الکی و دارو های خواب آور و آرام بخش اشاره کرد. مصرف الکل و این نوع دارو ها می توانند باعث شل شدن بیش از حد عضلات زبان و گلو شود.
وضعیت خواب:
در برخی از موارد ممکن است علت به وجود آمدن خروپف نحوه خوابیدن شما باشد. خوابیدن به پشت ، بالا بردن بیش از حد سر و استفاده از بالشت های سفت می تواند موجب بروز این مشکل شود. در چنین شرایطی می توانید بالشت فرد را تکان دهید ، تغییر دهید یا طرز خوابیدن فرد را تغییر دهید.
توضیحات دکتر رزم پا بهترین جراح بینی تهران درباره خروپف
خروپف ناشی از انسداد راه تنفسی
یکی از دلایل عمده خروپف افراد در خواب ، انسداد راه تنفسی می باشد. این اتفاق می تواند در اثر بروز مواردی چون انحراف سپتوم بینی ، پولیپ بینی ، تنگی مجرای بینی و غیره پیش بیاید. تنها راه درمان این عارضه انجام جراحی بینی و بهبود مشکلات داخلی بینی می باشد. البته که تنفس بلند به خصوص هنگام خواب دیگر عارضه ای است که افراد مبتلا به این مشکلات با آن دست و پنجه نرم می کنند بوده ، که با جراحی قابل بهبود است.
خروپف بعد از عمل جراحی بینی
خروپف بعد از عمل جراحی بینی ، یک عارضه بسیار مشکل و حاد می باشد. اما آیا همه افرادی که رینوپلاستی انجام می دهند دچار خروپف می شوند؟ خیر باید گفت که خروپف ناشی از جراحی بینی معمولا در اثر عواملی چون بی تجربگی پزشک به وجود می آید. مراجعه به یک جراح بینی ماهر و متخصص بینی از بروز این عوارض حاد جلوگیری نموده و علاوه بر آن مشکلات انسداد بینی بیمار راهم برطرف می کند. بنابراین اگر قصد عمل بینی را دارید ، نگران خروپف هنگام خواب نباشید ؛ تنها اقدامی که در این زمینه باید انجام دهید این است که به یک متخصص با تجربه و با مهارت مراجعه کنید.
درمان خروپف با عمل جراحی بینی
عمل جراحی بینی ، به صورت کلی می تواند مواردی همچون تنگی مجرای تنفسی ، پولیپ ها ، انحراف سپتوم ،ظاهر و غیره را برطرف کند. اگر خروپف بیمار در اثر چنین مواردی به وجود آمده باشد ، مشکلات خروپف هنگام خواب بیمار رفع شده و راه تنفسی او باز خواهد شد.
تشخص و بهترین روش درمان خروپف
به احتمال زیاد شخصی در اطرافیان شما وجود دارد که به خروپف دچار شده است و باعث آزار و اذیت شما شده و نمی گذارد شما خوابی آسوده و راحت داشته باشید. اولین و ساده ترین راه برای برطرف کردن صدا های تولید شده در خواب توسط فرد این است که بالشت زیر سر او را جا به جا کنید یا وضعیت او را تغییر دهید. این درمان در مواقعی که خر و پف ناشی از چاقی زیاد باشد باشد یا فرد آلرژی داشته باشد موثر می باشد اما لازم است بدانید که نتایج به دست آمده موقتی بوده و پس از مدتی نشانه ها مجددا باز خواهند گشت. در چنین شرایطی نیاز است برای درمان به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب و مجرب در شهر تهران یا محل زندگی خود مراجعه کنید تا بهترین نتایج را به دست آورید. پزشک برای این موارد ابتدا از بیمار و شخصی که متوجه خر و پف های او شده است ، علائم را جویا می شود و در رابطه با سوابق پزشکی بیمار سوالات مختلفی را می پرسد و در آخر نیز معاینه را انجام می دهد تا عوامل بسته شدن مجاری تنفسی را پیدا کند. این معاینه شامل بررسی تجمع خونی شدید در بینی به دلیل رینیت یا سینوزیت ، انحنای بینی یا ورم کردن لوزه ها به وجود می آید.
در صورتی که قادر به تشخیص درست و نهایی خروپف نباشد ممکن است انجام آزمایش را برای شما تجویز کند که عبارت اند از :
- عکس برداری : انجام سی تی اسکن ، ام آر آی و ایکس ری را برای شناسایی مشکلات راه های تنفسی درخواست نماید.
- بررسی خواب : در برخی از مواقع ممکن است نیاز باشد تا بیمار در خانه از دستگاه های برای نظارت بر خواب استفاده کند یا برای انجام آزمایشی به نان پولیسومنوگرافی یک شبه در بیمارستان بماند. این آزمایش تپش قلب ، تنفس و فعالیت مغزی در زمان خواب را اندازه می گیرد.