پولیپ بینی یک نوع توده بسیار نرم و غیر سرطانی است که در بینی یا سینوس های به وجود می آید. اما به طور معمول در اطراف نواحی سینوس ها و در مجاری تنفسی بینی تشکیل و یافت می شوند. کسانی که به آلرژی یا اسم دچار هستند ، ممکن است علائمی را تجربه نکنند ، به خصوص که اگر پولیپ ها بسیار کوچک و نوظهور باشند. در چنین شرایطی نیاز به انجام عمل جراحی بینی نبوده و می توان با روش های درمانی خانگی و رعایت چندین نکته مراقبتی آن ها را درمان نمود. در این مقاله از سایت دکتر ابراهیم رزم پا بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در تهران ، قصد داریم در رابطه با این عارضه به ظاهر بی خطر توضیحاتی را بیان کنیم که به شما در زمینه درمان کمک بسیار زیادی می کند.
علائم وجود پولیپ بینی
طبق گفته های دکتر رزم پا بهترین دکتر پولیپ بینی در تهران ، علائم و نشانه های که در فرد به وجود می آیند باعث می شود عارضه سریع تر تشخیص داده شود و درمان آن سریع تر انجام شود. این علائم و نشانه ها شامل گرفتگی بینی ، عطسه کردن ، آبریزش بینی ، درد در صورت ، بروز مشکل در حس بویایی ، ایجاد خارش در اطراف چشم ، ابتلا به عفونت های سینوسی و تنگی نفس می شوند. که از میان آن ها آبریزش بینی ، گرفتگی یا انسداد مجاری تنفسی بینی شایع ترین نشانه می باشد. همچنین بسیاری از افراد مبتلا به عارضه دچار خس خس سینه یا عفونت های سینوسی می شوند و به گرد و غبار ، بو ها و مواد شیمیایی حساسیت نشان می دهند.
اما در برخی از افراد وجود پولیپ ها باعث افزایش حساسیت بیمار به آسپرین و واکنش به رنگ های زرد را در پی دارد که بسیار نادر می باشد. اگر می دانید به این نوع حساسیت دچار هستید و همراه با آن علائم گفته شده را دارید ، بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب ، مجرب و متبحر در شهر محل زندگی خود مراجعه نمایید تا وی علت بیماری را سریعا تشخیص دهد. پولیپ های بینی احتمال ابتلا به سینوزیت های طولانی مدت و مزمن را در شما افزایش می دهند. تومور های بزرگ تر حتی می توانند شکل بینی شما را تغییر دهند و باعث بزرگ تر شدن بینی شما شوند. برای اینکه پزشک متخصص در تهران بفهمد شما پولیپ بینی دارید یا خیر ، ابتدا از شما سوالاتی در رابطه با علائم و مشکلاتی که به آن دچار هستید می پرسد.
پس از ان نیز برای بررسی دقیق تر بینی شما را با استفاده از ابزار خاصی به نام آندوسکوپ بینی ، بررسی می کند. این ابزار یک لنز یا دوربین می باشد که نمای دقیقی از بینی و سینوس های ان را برای شما فراهم می کند. اگر با انجام تمامی این کار ها نتوانست علت را شناسایی کند ، برای تشخیص نهایی ممکن است انجام آزمایشات بیشتری را تجویز نماید. که می تواند شامل آزمایشاتی همچون ، تصویر برداری از جمله سی تی اسکن ، آزمایش آلرژی ، به گونه ای که حساسیت و التهاب را بررسی می کند ، ازمایش خون برای بررسی سطح ویتامین D و غیره. آزمایش ویتامین D برای این تجویز می شود که در برخی از موارد کمبود این ویتامین می تواند باعث ایجاد پولیپ شود.
نقش عفونت های قارچی در ايجاد پولیپ بينی و سينوس
در زمان های گذشته عقیده بر این بود که پولیپ ها تومور های بسیار کوچک و ریز مخاط بینی یا سینوس ها هستند. اما با پیشرفت علم و مطالعات بیشتر در این زمینه ، پزشکان به این نتیجه رسیدند که پولیپ بینی از تورم موضعی و مکرر مخاط سینوس ها به وجود می آید که با بر آمده شدن به داخل راه هوایی وارد می شود و موجب ایجاد علائم و نشانه های خطرناکی می شود. به هر حال همچنان نیز علت اصلی به وجود آمدن این عارضه به طور دقیق و درست شناخته نشده است.
با توجه به شیوع بیماری و عارضه های احتمالی آن به نظر می رسد ، شناخت عوامل اتیولوژیک ، علل رشد ، افزایش تعداد و عود کردن آن بسیار ضروری می باشد. از طرفی دیگر با توجه به درمان های شایع و رایج که می توانند برای مدت کوتاهی موثر باشند ، باید به یک سری عوامل عفونی از جمله قارچ ها اهمیت ویژه و خاصی دارد. چرا که امروزه با مصرف دارو ها از جمله آنتی بیوتیک ها ، عوامل قارچی در بسیاری از بیماری ها ظهور پیدا کرده اند و باعث تهدید جان افراد می شوند. لذا با در نظر گرفتن آلودگی های زندگی شهر نمی توان از عفونت های قارچی به عنوان یکی از علل بروز پولیپ بینی چشم پوشی کرد.
شایع ترین محل ایجاد پولیپ بینی کجاست ؟
برخی از افراد با احساس گرفتگی بینی و ایجاد یک توده درون بینی خود به پزشک مراجعه می کنند و عنوان می کنند که به پولیپ بینی دچار شده اند. در حالی که هر نوع احساس گرفتگی یا وجود توده نشان دهنده وجود این عارضه نمی باشد. پولیپ ها ممکن است در هر کدام از سینوس ها و هر جایی از آن ها و یا حتی هر یک از راه های تنفسی را با خود درگیر کند.
چه کسانی در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند؟
- کودکان : کودکانی که به بیماری های همچون سینوزیت مزمن ، آسم ، زکام ، اختلالات تنفسی و غیره دچار هستند ، بیشتر از دیگر کودکان در معرض ابتلا به توده های خوش خیم پولیپ دماغ قرار دارند.
- میانسالان : بروز این عارضه در افراد بالای 40 سال بسیار شایع می باشد.
- زنان : آمار ابتلا به پولیپ در زنان بیشتر از آقایان می باشد.
از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم ؟
تشخیص وجود این عارضه تنها توسط پزشک حاذق و مجرب در این زمینه امکان پذیر می باشد. شما تنها می توانید با بررسی کردن علائم خود برای بررسی های دقیق تر به یک پزشک مجرب و متبحر مراجعه کنید. پس از مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی معمولا وی با استفاده از یک چراغ قوه و یک رینوسکوپ می تواند از طریق سوراخ های بینی در اغلب مواقع حل تشکیل پولیپ ها را تشخیص دهد اما گاها پولیپ ها در عمق سینوس ها و وضعیت غیر قابل مشاهده قرار گرفته اند از همین رو پزشک نیاز دارد برای دیدن آن ها و بررسی های بیشتر به ناچار از آندوسکوپی استفاده نماید. اندوسکوپی سینوس و بینی در تهران ممکن است کمی برای بیمار سخت و اذیت کننده باشد ، اما بهتر است بدانید در طول انجام آزمایش پولیپ بینی در تهران ، شما هیچ دردی را احساس نخواهید کرد ، چرا که پیش از انجام آن به شما داروی بیحسی تزریق می شود. در این روش پزشک یک لوله ی نازک و انعطاف پذیر را که مجهز به دوربین و چراغ است را از راه سوراخ های بینی وارد مسیر تنفسی می کند. از این طریق می تواند تصاویر بسیار دقیقی را به دست آورد.
البته لازم است بدانید که در موارد شدید تر ممکن است پزشک برای قطعیت بخشیدن به تشخیص خود برای شما انجام آزمایش MRI و CT scan را تجویز کند تا بتواند سایز و محل دقیق پولیپ را مشخص نماید. با این روش پزشک می تواند سایز ناهنجاری های احتمالی موجود در دستگاه های تنفسی را شناسایی کند.
عوارض پولیپ بینی
پولیپ های دماغ می توانند در تنفس شما اختلال ایجاد کنند و باعث مسدود شدن مجاری هوا شود ، که در این صورت بینی نمی تواند مخاط را به درستی تخلیه کند. آن ها همچنین در زمان تشکیل موجب تحریک و التهاب زیادی می شوند. همه این موارد می توانند عوارضی حاد و مشکل ساز به همراه داشته باشند که می توان از میان آن ها به دچار شدن به عفونت های سینوسی ، عود کردن آسم و آپنه خواب اشاره کرد. آپنه خواب یک نوع بیماری جدی و خطرناک می باشد که در اثر آن فرد در زمان خواب برای مدت زمان کوتاهی نفس خود را از دست می دهد. از همین رو نیاز به درمان سریع در تهران دارد.
نشانه پولیپ در کودکان
پولیپ بینی در بین کودکان و سالمندان بسیار شایع می باشد و می تواند موجب بروز مشکلاتی کوچک و بزرگ شود. اما ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که آیا تمام کودکان به این بیماری دچار شوند ؟ در واقع باید بگوییم که خیر ، پولیپ بینی کودکانی که به مشکلاتی همچون آلرژی یا فیبروز کیستیک دچارند بسیار متداول می باشد. با توجه به اینکه پولیپ بینی عارضه ای بدخیم نیست اما زندگی بسیاری از افراد ، علی الخصوص کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. والدین این افراد می بایست در اولین فرصت به پزشکی حاذق مراجعه کنند تا بعد از معاینه و تشخیص جراح بینی نسبت به حاد بودن این عارضه ، برای پذیرش گزینه غیر دارودرمانی که همان عمل جراحی پولیپ بینی است ، آمادگی داشته باشند. عواملی که موجب تشدید این مشکل در کودکان است ، عبارتند از :
- اختلالات شدید تنفسی
- تب و بی قراری کودک
- وجود ترشحات ضخیم و غلیط بینی که به رنگ سبز و یا زرد خارج می شوند
نحوه جلوگیری از تشدید پولیپ بینی در کودکان
به طور کلی باید گفت که مراقبت و جلوگیری از تشدید پولیپ بینی کودکان نیز به مانند بزرگسالان می باشد. در واقع والدینی که فرزندانشان دچار پولیپ بینی هستند ، هیچ گونه استرس و یا نگرانی در این رابطه نداشته باشند زیرا اغلب این عارضه با توجه به رعایت نکات مراقبتی و مصرف برخی داروهای تجویزی پزشک به طور کامل برطرف می شود. اما در صورتی که نیاز به عمل باشد نیز با برگزیدن پزشکی حاذق و رعایت مراقبت های بعد از آن مشکل رفع می شود. احتمال عود مجدد این بیماری پس از گذشت سال ها نیز بسیار کم می باشد. همچنین برای تشخیص و درمان این مشکل و بهره مندی از بهترین نتایج ، می توانید به جراح بینی و متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
مدت زمان انجام عمل پولیپ بینی
افرادی که دارای پولیپ هستند ممکن است در رابطه با اینکه عمل بینی چقدر طول می کشد یا اینکه آیا پس از ان می توان به منزل بازگشت یا خیر ، سوالات بسیار زیادی داشته باشند. از همین رو ما در این قسمت از مقاله دکتر ابراهیم رزم پا بهترین و متبحر ترین جراح بینی تهران به پاسخ این سوال ها بپردازیم. مدت زمان انجام عمل برداشت پولیپ بینی معمولا بین نیم تا چند ساعت طول می کشد.
به دلیل اینکه ممکن است در زمان انجام عمل جراحی چالش های برای جراح بینی و تیم جراحی به وجود آید ، ممکن است این زمان کمی طولانی تر شود. از طرفی دیگر روش انجام جراحی ، تعداد و اندازه پولیپ های بینی نیز در تعیین زمان دخیل هستند. همچنین ممکن است که عمل برداشت پولیپ ها همزمان با انجام جراحی زیبایی بینی انجام شود یا نیاز به جراحی های دیگر وجود داشته باشد که تمامی این موارد می توانند در افزایش یا کاهش مدت زمان انجام عمل برداشت پولیپ موثر باشند.
در رابطه با اینکه آیا می توان پس از انجام این فرایند به منزل بازگشت نیز می توانیم بگویم عمل پولیپ بینی یک نوع جراحی بینی سرپایی است که پس از آن بیمار در صورت متعادل بودن وضعیتش می تواند از بیمارستان مرخص شود. به عبارتی دیگر پس از انجام عمل درمانی پولیپ دماغ نیازی به بستری شدن بیمار نیست.
روش های درمان پولیپ بینی
بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران ، پس از اینکه شما را معاینه نمود می تواند بر اساس شدت نشانه ها و علائم و انجام معاینات فیزیکی و دقیق تر وضعیت پولیپ را تشخیص دهد. در نهایت نیز بر اساس میزان بزرگی ، نوع پولیپ و تعدادش روش درمانی مناسبی را انتخاب نماید. اما اغلب افراد به انجام جراحی همزمان زیبایی و درمانی می پردازند.
درمان دارویی
یکی از روش های درمانی این عارضه استفاده از دارو ها می باشد. دارو هایی که جهت درمان و رفع این عارضه تجویز می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند می توانند اندازه های پولیپ بینی را کاهش دهند و علائم گرفتگی را به حداقل برسانند. استفاده از اسپری های استروئیدی به داخل بینی می تواند آبریزش بینی را کاهش دهد. آنتی هیستامین ها و آنتی بیوتیک ها ، در درمان آلرژی و عفونت های سینوسی نیز تاثیر بسیار زیادی دارند.
عمل جراحی
اگر علائم و نشانه های پولیپ پیشرفت کرده باشند ، مشکلات به وجود آمده بر به طور کامل با انجام عمل جراحی پولیپ های بینی قابل درمان بر طرف شدن می باشد. نوع جراحی ، به اندازه پولیپ ها و تعداد آن ها بستگی دارد. روش پولیپکتومی ، عملی سرپایی بوده که با برش دادن و برداشتن بافت های نرم ، پولیپ ها را از بین می برد. اما در برخی از موارد در صورتی که پولیپ ها بزرگ تر و پیشرفته تر باشند ، بهترین متخصص درمان پولیپ بینی در تهران ، انجام روش آندوسکوپی را تجویز خواهد نمود.
آندوسکوپی از طریق سوراخ های بینی انجام می شود و به رفع پولیپ ها کمک می کند. در این روش پزشک از یک آندوسکوپ که در ابتدای آن یک لنز یا دوربین وجود دارد استفاده کرده که از طریق آن هم می توان پولیپ ها را برداشت و هم می توان محل دقیق رشد آن ها را شناسایی کرد.
درمان خانگی پولیپ بینی
موارد بسیار زیادی هستند که شما می توانید با رعایت کردن آن ها از بروز این مشکل جلوگیری کنید تا درصورت ابتلا علائم آن را بهبود بخشید. این موارد می توانند تغییر سبک زندگی ، تغذیه و ورزش کردن شما باشد. به عنوان مثال می توانید از روش های خانگی زیر برای درمان پولیپ بینی در تهران استفاده کنید:
- به اندازه کافی آب بنوشید
- ورزش کنید.
- از پوسته ی گیاه مگنولیا و روغن کرچک استفاده کنید.
- مصرف ویتامین A ، روی و امگا 3 را افزایش دهید.
- از خوردن مواد غذایی حساسیت زا خودداری کنید.
- سیر و پیاز خواص آنتی اکسیدانی دارند و می توانند به جلوگیری از ابتلا به بیماری های عفونی کمک کنند.
- رعایت بهداشت فردی نکته مهم دیگری است که باید به آن اهمیت داد.