یکی از مهمترین دغدغه ها و عوارضی که برای افرادی که رینوپلاستی انجام داده اند به وجود می آید؛ از بین رفتن حس چشایی و بویایی بعد از عمل بینی است. اما نگران نباشید چرا که این عارضه موقتی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا با نحوه بازگرداندن حس بویایی بعد از عمل آشنا شوید.
از بین رفتن حس بویایی بعد از جراحی بینی
از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی، یکی از عوارض موقت و احتمالی است که گاهی به دلیل تورم، التهابات یا آسیبهای موقتی به عصبهای بویایی رخ میدهد. معمولاً در بسیاری از موارد این مشکل کاملا موقتی است و با سپری شدن دوره نقاهت ، کاهش تورم و بهبودی کامل بینی، حس بویایی نیز به تدریج باز میگردد. همچنین باید بدانید که در روزهای ابتدایی بعد از جراحی بینی شما به صورت کامل مسدود است (به دلیل قرار گیری اسپلینت یا تامپون درون آن) بنابراین طبیعی است که شما هیچ بویی احساس نکنید.
علت اصلی کاهش حس بویایی بعد از رینوپلاستی
مواردی متعددی از جمله وجود پانسمان بر رو یا داخلی بینی می تواند باعث کاهش حس بویایی یا چشایی فرد شود. اما دلایل دیگری نیز برای عدم وجود حس بویایی وجود دارد که برخی از آنها عبارت اند از:
- باقی مانده های داخلی بینی : باقی ماندن لخته خون یا مخاط بینی درون آن می تواند مسیر بینی را مسدود و در نتیجه حس بویایی را تا حد زیادی کاهش دهد.
- تورم بافت های داخلی بینی: ورم ناشی از زخم جراحی ممکن است باعث مسدود شدن مسیرهای هوایی شده و بوها به درستی به عصبهای بویایی نرسند.
- آسیب موقت به عصب های بویایی: در برخی موارد، عصبهای بویایی ممکن است به دلیل تغییرات ساختاری یا جراحی دچار آسیب کاملا موقت شوند.
- خشکی یا تحریک مخاط بینی: پس از جراحی، مخاط بینی ممکن است خشک یا تحریک شود که میتواند بر عملکرد بویایی تأثیر بگذارد.
- حساسیت ها یا بیماری: در برخی افراد آلرژی و حساسیت یا حتی سرماخوردگی موجب از بین رفتن حس بویایی می شود که این موضوع هیچ ارتباطی با عمل بینی ندارد.
- چسب: استفاده از چسب بینی در روزهای اولیه می تواند برای افراد ناراحت کننده یا موجب کاهش حس بو شود که با پایان دوره استفاده از بین می رود.
بهترین روش برای بازگرداندن حس بویایی بعد از عمل
به طور کلی نباید بعد از عمل بینی ، آن را تحریک یا دستکاری نمود. اما با این حال شستشوی بینی یکی از بهترین روشهای باز کردن مسیر هوای بینی و بهبود وضعیت حس بویایی افراد به شمار می رود. با شستن مداوم بینی با استفاده از اسپری و محلول های تجویز شده ، مخاط خشک شده ، به تدریج از بینی خارج می شوند ؛ خونابه ها کامل تخلیه و زخم ناحیه بهبود می یابد. در نتیجه این اقدام و تکرار آن مسیر هوا و انتقال بو بهبود یافته و حس بویایی و چشایی فرد باز می گردد.
علاوه بر آن توصیه می شود که بیمار در روزهای ابتدایی از غذاهایی همچون سوپ استفاده کرده تا رطوبت به اندام های داخلی بدن برسد. این کار موجب بهبود بافت ها و در نتیجه بازگشت سریعتر حس بویایی می شود. بنابراین بهترین راه ها برای بازگردان حس بویایی عبارت اند از:
- داشتن پوزیشن مناسب هنگام خواب
- پرهیز از فعالیت سنگین
- استفاده از اسپری و محلول ها جهت شستن بینی
- نوشیدن مایعات زیاد به خصوص آب و عدم استفاده از نمک
نبود حس بویایی و چشایی تا چه مدت طبیعی است؟
عدم وجود حس بویایی و چشایی می توان گفت تا یک ماه بعد از عمل طبیعی بوده و نشان دهنده مواردی چون ورم داخلی بینی ، وجود مخاط یا زخم های آن است. پس از آن حس بویایی و چشایی کم کم بازگشته و به حالت طبیعی و بلکه در برخی کیس ها بهتر می شود. اگر از عمل بینی ما حدود 6 ماه گذشته و هنوز حس بویایی شما بازنگشته باید حتما به پزشک مراجعه و به بررسی علت بروز این عارضه بپردازید.
آیا حس بویایی همه بعد از عمل از بین می رود؟
خیر به طور کلی از بین رفتن حس بویایی یک عارضه احتمالی بوده و در همه افراد رخ نمی دهد ؛ بنابراین این یک موضوع کاملا طبیعی است که برخی افراد از روز اول بعد از باز کردن گچ و پانسمان حس بویایی داشته باشند و برخی دیگر به تدریج حس بویایی و چشایی خود را به دست آورند. همچنین ناگفته نماند که برخی افراد با انجام جراحی بینی حس بویایی خود را دوباره بازیابی می کنند. این موضوع بیشتر در افرادی که دارای مشکلات انحراف و انسداد بینی هستند به چشم می خورد